Sunday, 27 January 2013

Kesan semasa pengambilan kolagen

InshaAllah dengan penggunaan kolagen asli ini dengan teratur dan berterusan, kesan-kesan berikut dapat dilihat.

Kesan kehilangan Kolagen

Apabila umur mencapai 30-an, kulit akan kurang menghasilkan kolagen. Kesan kehilangan kolagen adalah seperti di dalam gambar di bawah. Oleh yang demikian, mulakan hari kita dengan 3 sudu besar kolagen asli dan sebelum tidur. InshaAllah dapt menambahkan kolagen dalam badan. Kulit yang kendur jadi tegang, rambut yang gugur bertambah kuat, pinggul dan payudara menjadi tegang dll. Badan pon sihat.

Wednesday, 23 January 2013

Resepi: Kerabu Seaweed

seaweed kuning/ungu
carrot
mangga muda / apple
bawang besar
serai
bunga kantan
gula garam secukup rasa
limau
cuka (jika perlu)

ps: sepinggan kecil kerabu sudah memadai untuk mendapatkan nutrisi kolagen.kalau lebih takut terlebih iodine pulak. SELAMAT MENCUBA

Saturday, 19 January 2013

PMC untuk menguatkan akar rambut

Sama seperti sel kuku, kolagen juga terdapat dalam sel akar rambut. Kolagen terdapat di dalam lapisan dermis kulit rambut di mana ia berfungsi untuk mencengkam dan menguatkan akar rambut daripada masalah keguguran. Selain itu, kolagen juga terdapat dalam sel rambut itu sendiri yg berfungsi untuk menguatkan struktur rambut dan mengelakkan rambut daripada masalah rambut rapuh. 

Rambut adalah mahkota tak kira bagi lelaki ataupun wanita. Jadi jangan biarkan masalah ini berterusan kerana disini ada penyelesaiannya. Dengan pengambilan kolagen rumpai laut , ia dapat menggantikan semula kolagen yang hilang.

Senang cerita, kolagen rumpai laut mentah ini fungsi utama bukan saja merawat penyakit biasa dan kronik malah mampu merawat maslaah rambut , nya adalah menngantikan dan membaiki struktur untuk semua sel-sel badan. 

Mengapa perlu bayar lebih jika ada produk yang lebih murah dan berkesan, lebih ASLI, lebih BAIK daripada sebarang produk-produk campuran. Bukan perisa yang kita mahu, tetapi KUALITI. Hanya 2 sudu besar sehari sapu di kulit kepala, biarkan 1@2 jam kemudian cuci dgn syampu kegemaran. InsyaAllah, masalah kita bersama dapat diselesaikan. tak perlu lagi nak bebelanja mahal pergi YUN NAM.


TESTIMONI: Hazwana Hashim

Message daripada FB ini saya dapat daripada salah seorang pengguna & pelanggan Seaweed Pure Marine Collagen pada hari ini 19/1/2013 8.58pm. Cik Hazwana Hashim telah membeli sepeket seaweed gred AAA yang berwarna ungu. Alhamdulillah walaupun baru menggunakannya sekali sahaja sebagai masker, telah nampak perubahannya iaitu kulit menjadi tegang.

Perlu diingat, PMC ungu ini sedikit berbau dan perlu direbus dengan daun pandan untuk mengurangkan bau hanyir. Walaubagaimanapun, khasiat PMC ungu ini sangat hebat berbanding kuning kerana nutrisinya yang lebih @ banyak dan  sesuai untuk dijadikan anti cancer, merawat penyakit jantung, gout dan sebagainya. 

Mengikut pengalaman saya, kalau yang ungu ini dijadikan masker, kulit wajah akan lebih cepat tegang, lembut dan pori-pori yang besar beransur-ansur mengecil. InshaAllah..

CUBALAH dan alamilah KEHEBATANNYA..



Jenis-jenis Rumpai Laut


Rumpai laut (seaweed) spesis Euchema cottonii atau Euchema kappayachus alvarezii, nama tempatan Agar-Agar. 

Ecuhema adalah sejenis spesis rumpai laut yang tumbuh liar dalam kelompok yang banyak terutamanya di Negeri Sabah, Malaysia Timur. 

Ianya boleh didapati tumbuh dalam air yang tenang atau dalam medium air yang bergerak perlahan. 

Kajian saintifik menunjukkan Eucheuma mengandungi bahan berguna yang boleh digunakan dalam proses bio-kemikal dan bio teknologi. 

Perbezaan diantara kedua-dua spesis ini ialah Eucheuma Spinosum mempunyai dahan yang seakan-akan berduri manakala Eucheuma Cottoni tidak . 


KESEUAIAN TAPAK PENGKULTURAN RUMPAI LAUT 

a. Perairan laut terlindung 

b. Ketinggian ombak 1-2 kaki 

c. Saliniti 30-35 ppm 

d. Kualiti air laut yang baik 

e. Dasar laut berpasir dan berbatu karang. 

KEPENTINGAN RUMPAI LAUT 

Memandangkan rumpai laut merupakan kumpulan tumbuhan yang banyak mendiami persekitaran laut, maka tumbuhan ini mempunyai peranan yang besar dalam kemandirian sistem ini. Memandangkan sumbangan besar yang dimainkan oleh tumbuhan tidak vaskular ini untuk kesejahteraan dan kebajikan manusia, maka dirasakan kurang adil istilah rumpai digunakan pada flora ini. Lebih tepat lagi kita istilahkannya sebagai sayur-sayuran memandangkan tumbuhan ini mempunyai potensi yang besar untuk digunakan secara meluas sebagai makanan. 



Kepentingan ekonomi 

a) Makanan pencuci mulut 
Rumpai laut mempunyai beberapa kegunaan kepada manusia sehari-hari. Manusia telah menggunakan rumpai laut sebagai makanan sejak berkurun-kurun. Manusia telah menyedari bahawa beberapa rumpai laut terutama alga merah dan alga perang boleh dijadikan sebahagian daripada diet. Cara memakannya berbeza-beza bergantung pada kebudayaan masing-masing. 

Rumpai laut boleh dimakan secara mentah, dimasak atau dikeringkan. Tumbuhan ini merupakan sumber yang baik bagi beberapa vitamin dan mineral selain mempunyai kandungan protein yang tinggi. Walaupun ia mempunyai karbohidrat yang tinggi, tetapi karbohidrat ini sukar dihadamkan. Sebagai contoh di Hawaii, rumpai laut yang dikenali sebagai 'limu' telah menjadi makanan kegemaran sejak turun temurun. Dua spesies yang digemari ialah Entermorha prolifera (alga hijau) danGracilaria coronopifolia (alga merah). Di beberapa tempat di kepulauan Britain, Porphyra (alga merah) yang dikenali sebagai 'purple laver' dimakan dengan beberapa cara. Alga merah dibasuh dan direbus untuk dijadikan kek leper yang dikeringkan dan digunakan untuk membuat 'blancmange' dan makanan pencuci mulut yang lain. Di negara-negara ini, Palmaria (alga merah) atau lebih dikenali sebagai 'dulse' masih digunakan untuk membuat roti dan makanan pencuci mulut. 

b) Membuat teh dan kandi 

Di Jepun, penyediaan makanan daripada rumpai laut merupakan satu seni. Beberapa spesies telah ditanam dan aktiviti ini merupakan tradisi yang telah lama diamalkan. Spesies Laminaria dan Alaria (atau 'kombu') dikeringkan dan dihancurkan sebelum dimakan. Tumbuhan ini turut digunakan untuk membuat the dan kandi. Undaria atau 'wakame' ialah satu lagi kelpa yang sedap dimakan secara mentah. Porphyra digunakan untuk membuat 'nori' (kulit nipis) yang digunakan secara meluas dalam sup dan sebagai pembungkus 'sushi' (nasi rebus yang disertakan dengan ikan mentah dan landak laut). 
Di Malaysia, beberapa spesies Caulerpa dan Gracilaria dimakan mentah oleh masyarakat Melayu tempatan terutamanya di Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Di Sabah, Eucheuma merupakan rumpai laut yang sangat digemari oleh masyarakat tempatan. 

c) Makanan haiwan dan baja 

Rumpai laut juga digunakan sebagai makanan haiwan dan baja. Sebagai makanan haiwan, makroalga seperti Ascophyllum, Laminaria dan Fucus boleh diberikan kepada kembing, lembu, kuda, ayam dan babi. Pertumbuhan haiwan ternakan boleh meningkat dengan cepat memandangkan rumpai laut kaya dengan mineral dan vitamin. Lembu yang diberi makan rumpai laut juga didapati menghasilkan susu yang mempunyai kandungan lemak yang tinggi. Sekiranya ayam diberi makan rumpai laut, telur yang dihasilkan didapati mempunyai kandungan iodin yang tinggi. Masyarakat di pinggir laut juga menggunakan rumpai laut sebagai baja. Rumpai laut yang biasa digunakan untuk tujuan ini termasuklah Fucus. Alga perang ini kaya dengan kalium, fosforus, unsur surih dan bahan pertumbuhan. Rumpai laut dibiarkan reput di ladang atau dicampurkan dengan bahan organik yang lain. Baja yang terhasil bukan sahaja memperkaya tanah dengan nutrien tetapi juga membantu dalam membaiki struktur tanah. 

d) Bidang perubatan 

Rumpai laut seperti Macrocystis, Laminaria, Fucus, Sargassum, Turbinaria, Hormophysa dan Hydroclathrus telah digunakan sejak berkurun-kurun untuk mengubati beberapa penyakit seperti goiter, disenteri, diarea dan masalah usus kecil dan pundi. Beberapa spesies rumpai laut dilaporkan mempunyai nilai antibiotik, antibakteria, antikulat, antitumor, vermifuj dan ubat cacing. Sesetengah spesies pula diketahui boleh merendahkan tekanan darah dan aras kolestrol plasma. 

e) Menghasilkan bahan kimia 

Rumpai laut menghasilkan beberapa jenis bahan kimia bak kanji yang dikenali sebagai fikokoloid. Fikokoloid digunakan dengan meluas dalam industri pembuatan makanan. Kemampuannya membentuk gel walaupun pada suhu rendah menjadikan fikokoloid begitu berharga. Bahan-bahan komersil ini banyak mempunyai kegunaan dalam industri terutama sebagai bahan penebal, pengampai, penstabil dan pembentuk gel. Salah satu fikokoloid yang terpenting ialah algin (yang terdiri daripada asid alginik dan garamnya alginat). Algin digunakan sebagai bahan penstabil dan pengemulsi dalam pembuatan hasil tenusu seperti aiskrim dan keju. Selain daripada itu, ia juga digunakan sebagai agen pengampai dalam pembuatan bahan pengilat, farmasi, dadah dan antibiotik. 
Fikokoloid kedua yang boleh diperoleh daripada rumpai laut ialah karagenan. Bahan ini diperoleh daripada alga merah seperti Chondrus ('irish moss') di Atlantik Utara dan Eucheuma di kawasan tropika. Karagenan menyerupai agar-agar tetapi mengandungi kandungan abu yang tinggi dan memerlukan kepekatan tinggi untuk membentuk gel. Bahan ini digunakan sebagai agen penstabil dalam aiskrim, ubat gigi, sirap, ubat batuk, minuman keras dan hasil tenusu di samping membaiki tekstur roti dan sup. 


Kepentingan ekologi 

a) Ekologi samudera 

Rumpai laut memainkan peranan penting dalam ekologi samudera. Kewujudan rumpai laut terutama alga perang mempunyai kesan penenang terhadap laut. Tumbuhan ini kadangkala boleh hidup dengan begitu banyak hingga membentuk hutan di dasar laut dan bertindak sebagai benteng yang mampu membendung dan mengurangkan daya ombak yang merempuh pantai. Selain itu, rumpai laut bersama-sama rumput laut (tumbuhan berbunga) bertindak untuk menstabilkan pinggir pantai dan mengurangkan hakisan. 

b) Menyediakan habitat 

Rumpai laut menyediakan habitat yang sesuai untuk berbagai-bagai jenis hidupan laut seperti ketam, buran laut, tapak sulaiman, teritip, bunga karang dan alga kecil yang lain. Bentuknya yang rimbun mampu memberikan perlindungan daripada ombak dan juga pemangsa organisma-organisma ini. Organisma yang bersembunyi di celah-celah lamina rumpai laut ini kemudiannya menjadi makanan kepada fauna yang lebih besar. Rumpai laut itu sendiri menjadi makanan secara langsung kepada hidupan laut terutama makanan untuk moluska. Rumpai laut yang terdampar di pantai akan mengalami pereputan dan memungkinkan kunjungan pelbagai jenis serangga terutama lalat. Organisma yang makan dan berlindung pada rumpai yang reput ini kemudiannya akan menjadi makanan kepada hidupan lain. 

Alga merah koralin mempunyai peranan yang tersendiri terutama di terumbu karang. Alga merah seperti Porolithon, Lithothamnion dan Lithopyllum menyumbangkan kalsium karbonat untuk pertumbuhan terumbu batu karang, malah kadangkala sumbangan kalsium karbonat ini lebih besar daripada yang diberikan oleh haiwan karang.

Tips untuk pengguna PMC

Apabila anda mengamalkan PMC anda perlu minum air kosong dalam kuantiti yg banyak, ini kerana badan kita akan memberi tindak balas dari PMC yg dimakan pada peringkat awalnya...contohnya kita akan berasa cepat haus, buang air kecil dengan kerap, jerawat, jika badan kita banyak toksin kita akan berasa cepat mengantuk.Tetapi semua tindak balas ini akan berlaku pada awal penggambilan PMC sahaja selepas 2 hingga 3 minggu badan kita akan kembali normal dan kita akan lihat perubahan yg MENAKJUBKAN pada kulit badan dan muka kita.

SETIAP TINDAK BALAS BERGANTUNG PADA BADAN INDIVIDU TIDAK SEMUA ORANG AKAN MENGALAMI PERKARA YANG SAMA.